آیا جنسیت کودک در خرید اسباب بازی مهم است

اسباب بازی های جنس مخالف, تقسیم اسباب بازی براساس جنسیت, رابطه جنسیت کودک و انتخاب اسباب بازی
اسباب بازی ها به دو دسته دخترانه و پسرانه تقسیم می شوند

خرید اسباب بازی یکی از چالش هایی است که این روزها والدین با آن درگیر هستند. خرید اسباب بازی برای کودک باید نظم و ریتم داشته باشد. دو ماه یکبار یا ماهی یک بار خرید اسباب بازی برای کودک باعث می شود که کاملا مغز کودک نظم و ریتم خرید را قبول کند. والدین کسانی هستند که باعث ایجاد نظم در مغز کودک می شوند نه کس دیگری.

چقدر باید اسباب بازی بخریم؟

اسباب بازی باعث تأثیرات مثبتی در ذهن کودک می شود زیرا باعث ایجاد قدرت تخیل و ایجاد خلاقیت در کودک می‌ شود. اما والدین نباید زیاده روی کنند و مدام برای کودک در حال اسباب بازی خریدن باشند. هر دو ماه یکبار یا ماهی یک بار خریدن اسباب بازی، هم باعث ایجاد نظم در مغز کودک می‌ شود هم کودک می‌ داند که برای خرید باید صبر و تلاش کند تا موعد خرید فرا برسد.

از طرفی کودک در این زمان از اسباب بازی‌های خود در بازی هایش استفاده می‌ کند. خریدن زیاد نامناسب قطعاً آسیب زننده است و پیامدهای بعدی بسیاری دارد. بسیاری از والدین هر هفته و یا هر روز برای کودکان خود اسباب بازی می خرند اما این کاری بسیار اشتباه است و تأثیرات بدی بر روی کودک دارد.

کودک از اسباب بازی های جدید لذتی نمیبرد و فقط از آنها در دکور کمد خود استفاده میکند. صبور نبودن ، پرتوقع بودن و … از جمله پیامدهای مدام اسباب بازی خریدن است.

اسباب بازی برای کودک است یا والدین؟

والدینی هستند که به اسم کودک برای خودشان اسباب‌ بازی میخرند. مثال : پدر انواع ماشین را برای کودک تهیه می‌ کند اما کودک ذره ای به ماشین علاقه ندارد و این خرید فقط از سر دوست داشتن ماشین توسط پدر است.

یا مادر علاقه به عروسک دارد از این رو از انواع مختلف عروسک ها یک کلکسیون به نام کودک اما برای خود تهیه می کند و در بعضی موارد کودک حتی اجازه دست زدن به آنها را ندارد و فقط باید از پشت ویترین به آنها نگاه کند. اما کودک باید از اسباب بازی، کتاب و … استفاده کند و از آنها لذت ببرد و صرفاً حس مصرف‌ گرایی و خرید کردن پیدا نکند.

والدین می توانند به جای خرید اسباب بازی های متنوع هر روز یک الی سه عدد وسیله جدید و البته بی خطر را در اختیار کودک قرار دهند برای اینکه کودک بتواند تجربه های جدید و اکتشافات جدید داشته باشد. اگر هم وسیله ایمن نبود می‌ توانند اسم ببرند و به کودک معرفی کنند.

خرید اسباب بازی های گران و لوکس هیچ کمکی به رشد هوش کودک نمی‌ کند. منظور بد بودن اسباب بازی نیست نه. وسیله خوب است اما اینکه بعضی افراد فکر می کنند اسباب بازی تنها تضمین کننده رشد هوش کودک است کاملاً اشتباه است.

خرید اسباب بازی های جنسیتی برای کودک خطر دارد؟

اسباب بازی ها به دو دسته دخترانه و پسرانه تقسیم می شوند. اولین تقسیم بندی برای دختران و پسران رنگ بوده است. همان طور که می دانید رنگ صورتی را مخصوص دختران و رنگ آبی را مختص پسران می دانند.

اسباب بازی ها اولین وسیله هایی هستند که باعث فهماندن دنیای اطراف به کودک می‌ شوند و در شکل گرفتن ذهن و ایجاد خلاقیت در کودک بسیار مهم هستند. پس اصلا نباید اسباب بازیها را به دو دسته دخترانه و پسرانه تقسیم کرد.

والدین باید به احساسات کودک احترام بگذارند و مطابق سلیقه و علایق او اسباب‌ بازی‌ها را برایش فراهم کنند. از اینکه کودک دختر به اسباب بازی های پسرانه و برعکس پسر به اسباب بازی‌های دخترانه علاقه دارد جای نگرانی نیست و نباید آنها را با اسباب بازی های دخترانه و پسرانه محدود کرد.

اینکه افراد می‌ گویند اسباب بازی های دختران و پسران باید متفاوت باشد یک نظریه کاملاً اشتباه است و اسباب‌ بازی‌های جنسیتی رشد کودک را تهدید نمی‌ کند. بلکه باعث برابر بودن بچه ها برای توسعه دادن مهارت های آنها و بهتر درک کردن جهان اطراف می‌ شود.

آیا تقسیم کردن اسباب بازی های دختران و پسران ایراد دارد؟

تنها ایراد و نقطه ضعف تقسیم اسباب بازی های جنسیتی میتوان به محدود کردن رشد کلی کودکان و توانایی آنها برای یادگیری مهارتهای جدیدی است که می تواند در آینده شغل آنها را کامل کند. همچنین زمانی که کودک سن کمی دارد به نابرابری های جنسیتی فکر می‌ کند و این چیزی است که ذهنیت اجتماعی به او یاد داده است.

اسباب بازی های جنسیتی و نقش والدین

همانطور که می دانید والدین بخش بزرگی از تأثیرگذاری روی کودک دارند و از جنبه های مختلف بر روی کودک تأثیر می گذارند. پس والدین باید همواره مراقب رفتار ، گفتار و کردار خود باشند تا فرزندانی با ادب پرورش دهند.

این تأثیرپذیری در مورد اسباب بازی هم صدق می کند. والدین از روی علاقه و خیرخواهی دوست دارند کودکشان با اسباب بازی های مناسب خود بازی کند و در تلاش برای فراهم کردن آنها برای کودک خود هستند که تأثیرات خوبی بر روی کودک داشته باشند.

گاهی اوقات بعضی از والدین به صورت ناخواسته و عدم آگاهی باعث شستشوی مغزی کودک خود می شوند و آنها را ترغیب به بازی کردن با اسباب بازی هایی که مناسب (دخترانه/ پسرانه) است میکند.

حتی در بعضی موارد زمانی که والدین متوجه بازی کردن کودک با اسباب بازی مخالف او می شوند سعی می کنند تا او را از بازی کردن با آن اسباب بازی منصرف و حتی با گفتن جمله ( نگاه کن با اسباب بازی دخترانه/ پسرانه داره بازی میکنه) باعث می‌ شوند تا احساس شرم را در کودک به وجود آورند.

این رفتارها کاملاً اشتباه است و باید به احساسات کودک احترام گذاشته شود و علایق و سلیقه او را فهمید و درک کرد. والدین در چنین مواردی هم باید خود را کنترل کنند و هم دیگر فرزندان را. در غیر اینصورت اوضاع خیلی بد می شود و کودک احساس شرمساری و سرافکندگی می کند که تأثیرات آن ممکن است تا سالیان سال همراه کودک باشد.

آیا امید به بهتر شدن چنین شرایطی است؟

قاطعانه باید گفت بله. اکنون شرایط خیلی بهتر شده است. به طوری که تولید کنندگان اسباب‌ بازی در محصولات خود تغییراتی را به وجود آورده اند که باعث جلب توجه جنس مخالف نیز می شود. همچنین برخی از فروشگاه های اسباب بازی تصمیم گرفته اند تا از برچسب گذاری اسباب بازی ها بر اساس جنسیت جلوگیری کنند. و نیز شرکت‌ هایی که برای دور شدن از اسباب بازی های جنسیتی روند های جدیدی در پیش گرفته اند. همه اینها امید به بهتر شدن اوضاع را نوید می‌ دهند.

اثرگذاری منفی اسباب بازی های جنسیتی

ذهن کودک در مورد جنس مخالف یک تصور غلط پیدا میکند
مثال: دختران جنس مخالف را به عنوان یک فرد قدرتمند و نان‌ آور خانواده می بینند و پسران هم دختران را به عنوان یک فرد ضعیف و خانه دار.

باعث کاهش خلاقیت و نوآوری کودک می‌ شود

اسباب بازی های جنسی این فرصت را به کودکان نمی دهد تا در نقش جنس مخالف قرار بگیرند. از این رو، روند فکری کودک را محدود می‌ کند و باعث می‌ شود تا ذهن کودک برای ایجاد خلاقیت و نوآوری کاهش پیدا کند.

انتخاب اسباب بازی براساس جنسیت کودک, جنسیت گرایی در اسباب بازی کودکان, اسباب بازی های جنسیتی
اثرگذاری بازی های دخترانه و پسرانه روی کودکان متفاوت است

باعث محدود کردن کودک در یادگیری مهارت های جدید برای شغل آینده او می شود
اسباب بازی های جنسیتی باعث می شوند که کودک نتواند از اسباب بازیهای جنس مخالف استفاده کند و دامنه فعالیت شغلی او را محدود می‌ کند.

اسباب بازی های جنسیتی مانع عبور از مرز جنسی کودک میشود
به این معنا که کودک فقط می‌ تواند در قلمرو جنسیتی خود بازی کند و عبور از مرز این قلمرو برای وی ممنوع است. این کار کودک را از یادگیری و آموختن مهارتهای فردی مربوط به جنس مخالف بازمی‌ دارد.

باعث می شود کودکان نتوانند ایده های خود را آزمایش کنند
چرا که ذهن آنها فقط بر اساس علایق جنسیتی خودشان متمرکز است و برای ایده های خود که مربوط به جنسیت است توسعه پیدا می‌ کند. از طرف دیگر از جنس مخالف آگاهی ندارد و نمی تواند در مورد جنسیت آنها و ایده‌های آنها به ذهنیت خود را افزایش دهد. زیرا نسبت به جنس مخالف نادان و ناآگاه است.

برخی از مطالعات درباره اسباب بازی براساس جنسیت کودک
مطالعاتی که Blackmore در سال ۲۰۰۵ انجام داد نشان می دهد که بازی های دختران و پسران با یکدیگر متفاوت هستند و اثرگذاری آنها بر روی کودک نیز متفاوت است. مثلاً اسباب بازی های دختران از لحاظ ظاهری بسیار جذاب تر و زیبا تر نسبت به اسباب بازیهای پسران است و باعث پرورش کودک و مهارت های داخلی وی می شود. اسباب بازیهای پسران نشان از خطر پذیری، رقابت، خشونت، پرخاشگری و… است. نسبت به اسباب بازی های دختران مهارت های علمی و فکری را به میزان زیادی در کودک افزایش می دهد.

کلام آخر

برای اسباب بازی‌ها نباید جنسیت در نظر گرفته شود. والدین نیز باید به فکر ارتقای مهارت های علمی و فکری و… کودک خود باشند نه اینکه در خرید اسباب بازی به فکر جنسیت آنها باشند. باید به احساسات کودک خود و نتیجه تحقیقاتی که بر روی اسباب بازی های جنسیتی انجام شده است اعتماد داشته باشند.

 

ترکیب اسباب بازی های جنسیتی نه تنها خطرناک و مضر نیست بلکه برای کودک بسیار مفید است و باعث پیشرفت ذهنی کودک به طور چشم گیری می شود.

به امید روزی که نه تنها در اسباب بازی بلکه در تمام امور، دنیا فارغ از تبعیض های جنسیتی باشد.

درباره‌ی سیده الهام سید موسوی

سیده الهام سید موسوی
وب سایت دلبندانه با هدف افزایش اگاهی و توانمند سازی والدین برای رشد و تربیت بهتر فرزندان دلبندتان راه اندازی شده است. کلیه مطالب مندرج در این سایت مورد تایید خانم سیده الهام سید موسوی قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *